Program

Mark your calendars! The 2020 Virtual NORC program is available below (note: we are still working to refine the program, including presentations, as well as other learning and networking opportunities). In the coming weeks, we will add sign up links and other information for accessing the virtual conference sessions. As a reminder, the 2020 Virtual NORC is available for free to all SORP members. If you're not a member, consider joining the organization and being a part of the virtual conference!

Jump to a specific date to explore the program.

September 16, 2020

9:00am - 10:15am PDT (75 minutes)

 

Presentation

Presenters

Visitor Use Management Planning towards Equitable Access

Ellie Wachtel, Molly Ryan, Ryan Miller, Ryan Dotson

11:00am - 12:15pm PDT (75 minutes)

Presentation

Presenters

Nature for All: Leading with a racial equity lens in nature park design, agency-wide decision making and nature-based community partnerships

Olena Turula, Gaylen Beatty, Tara Miller

Expanding Touchless Outdoor Recreation Experiences

Sandi Miller, Chris Neff, Amanda Mock

1:00am - 2:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

Equity and Inclusion for Parks: The Case of International Visitors

Mahmoud AlArab, Ellen Koppa, Young Suk Oh, Parisa Hadiandehkordi, Marcy DeMillion, Donald Leadbetter

September 22, 2020

11:00am - 2:00pm PDT (3 hours)

 

Presentation

Presenters

Inclusion in Outdoor Recreation - Examining Culture and Bias (open to all, including non-SORP members) REGISTER

Thanks to CHM Government Services for their underwriting support of this session.

Parker McMullen Bushman

September 23, 2020

9:00am - 10:15am PDT (75 minutes)

 

Presentation

Presenters

Mountain Alliance: Providing High Quality Outdoor Education to Rural Youth Through Creative Partnerships

Robert Broce, Zack Green

Investing in Parks and Recreation for Communities in Need

Ben Donatelle

11:00am - 12:15pm PDT (75 minutes)

Presentation

Presenters

Building an Inclusive Agency: How a large natural resources agency made diversity, equity, & inclusion a priority

Lauren Imgrund, Emily Hendrickson

Advancing Equity in Outdoor Recreation through Placemaking

Sharon Yazowski

1:00 - 2:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

BIPOC (& Ally) Outdoor Recreation Space REGISTER

Working Toward Allyship Training

REGISTER

(open to all, including non-SORP members)

Mike Hill & Rena Payan

September 29, 2020

11:00am - 12:15pm PDT (75 minutes)

Presentation

Presenters

Delivering Outdoor Recreation Services for Future Generations (open to all, including non-SORP members) REGISTER

NIC

September 30, 2020

9:00am - 10:15am PDT (75 minutes)

 

Presentation

Presenters

It’s all about who you know and what you share: Social network analysis tools for diversity inclusion and effective collaboration

Elizabeth (Bess) Perry

Connect with Visitors Where they are Via Mobile Devices

Ryan Branciforte

11:00am - 12:15pm PDT (75 minutes)

Presentation

Presenters

Collaborative Trail Research Enabling Data-Driven Decisions

Darin Newman, Alyssa Olson

Creating a Premier Regional Water Trail

Raine Gardner, Dan Williams

1:00 - 2:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

Outdoor Recreation: Policy Shop Talk (open to all, including non-SORP members) REGISTER

Nicole Vasilaros, Senior Vice President, Government and Legal Affairs, National Marine Manufacturers Association

Axie Navas, Director, New Mexico Outdoor Recreation Division

Scott Schloegel, Senior Vice President of Government Relations, Motorcycle Industry Council

Aaron Bannon, Executive Director, America Outdoors Association

MODERATOR: Jessica Turner, Executive Director, Outdoor Recreation Roundtable

October 7, 2020

9:00am - 10:15am PDT (75 minutes)

 

Presentation

Presenters

Your Guide to Adaptive Recreation: How to build inclusive programming that promotes equity and wellness for people with disabilities

Tish Scolnik, Carly Pearson, Mike Halpert

Disability and Outdoor Recreation Marketing: Bridging The Equity Gap

Josh Loebner

11:00am - 12:15pm PDT (75 minutes)

Presentation

Presenters

Creating The Conduit To Nature for Health

Park Rx: Achieving Wellness Through Outdoor Recreation

Ryan Jenkins

John Henderson

1:00 - 2:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

JEDI Commitment in the Outdoors

REGISTER

(open to all, including non-SORP members)

Parker McMullen Bushman

October 14, 2020

9:00am - 10:15am PDT (75 minutes)

 

Presentation

Presenters

Parks with Purpose: Healthy and Inclusive Outdoor Spaces

Shannon Lee, Annie Moore

Activating a Community

Credell Walls, Adam Kessel

11:00am - 12:15pm PDT (75 minutes)

Presentation

Presenters

How to Connect Our LGBTQ+ Community Within the Outdoors

Alexis Puerto-Holmes

Inspiring Stewardship, Participation, and Advocacy with Meaningful Community Engagement

Arin Blair

1:00 - 2:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

When Equity and Inclusion are centered diversity is an outcome

Rena Payan

October 21, 2020

9:00am - 10:15am PDT (75 minutes)

 

Presentation

Presenters

Volunteer Stewardship on Public Lands

Connecting Communities Where Both Wildlife and People Thrive

Jeremy Lin

Angelina Yost, Shannon Smith

11:00am - 12:15pm PDT (75 minutes)

Presentation

Presenters

Wellness Partnerships: Connecting People, Partners & Land Trusts

Marc Mahan, Ali Armstrong Sherwood

Women of Wilderness: Steps Towards Women Empowering Women in the Outdoors

Katie Wisniewski

1:00 - 2:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

Diving into Statewide Comprehensive Outdoor Recreation Plans (SCORP)

TBD

October 28, 2020

9:00am - 10:00am PDT (60 minutes)

 

Presentation

Presenters

The Use of Drones for Recreational Impact Monitoring of Public Lands

Kristen Sikorsky

Participant Employed Videography and Spatial-Temporal Designs: A Systematic Review

Jessica Fefer, Chris Zajchowski, Brendan Kane, Cait Henry

Examining outdoor experiences and place relationships through online trip reports

Monika Derrien, Melanie Armstrong, Hannah Schaefer Tibbett

11:00am - 12:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

A Case Study of Cimarron National Grassland: Gaging Visitor Patterns

Sarah Jackson, Ryan Sharp, Jessica Fefer, Michael Brunson, Kristen Sikorsky, Amy Nickel, Dylan Doeblin, Rachel Shively, Julianna Rogowski, Cait Henry, Brian Peterson

Managing for Diversity – A Research-Based Crowding Study in Beltzville State Park, PA

Adrian Benedetti

Community Supported Ecosystems: A Market Based Model for Conserving Private Lands

Mark Fly, Mia Wavrek

1:00pm - 2:00pm PDT (60 minutes)

Presentation

Presenters

Characterizing the economic contribution of visitor expenditures at wildlife management areas

Neelam Chandra Poudyal, Cristina Watkins

Climate Change Adaptation Strategies for Outdoor Recreation

Daniel O'Toole

“It opened our eyes to the park”: Using the Congaree National Park Synchronous Fireflies Festival as a pathway for increasing stewardship

Cait Henry

  • Facebook
  • LinkedIn
  • SORP Website

©2020 Society of Outdoor Recreation Professionals